شب شعر عاشورایی اشک سرخ


دوشنبه, 23 مرداد 1402 227

شب شعر عاشورایی « #اشک‌سرخ» در دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر برگزار شد.

به مناسبت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان ، شب شعر عاشورایی «اشک سرخ» با حضور شاعران و نویسندگان و مسئولین‌ در تالار اجتماعات فردوسی دانشگاه خلیج فارس بوشهر برگزار شد. #رییس_دانشگاه_خلیج‌فارس بوشهر، ضمن تسلیت ایام سوگواری محرم، با اشاره به «روز مقامت اسلامی» گفت: نهضت امام حسین(ع) مقاومت در برابر ظلم و استبداد و خودخواهی های طاغوت زمان خودش بود؛ طواغیتی که تکرار زمان، مشابه آن را در سیر زمانی برای ما مشخص کرده است.

#دکتر_محمد_مدرسی افزود: ما مفتخریم که میزبان عزیزانی هستیم که در مرثیه کسی شعر می‌گویند که مصداق واقعی « مَن کان‌َ لِله‌ کان‌َ اللهُ لَه» تمام وجود، ذوب در خدا قیام کرد و خون او از هزار چهار سال قبل جوشید و همچنان تا قیام قیامت جوشش خواهد داشت. وی خاطرنشان کرد: دشمنان اسلام بزعم ناچیز خودشان می‌توانند پرچم حسین(ع) را پایین بکشند و خیمه‌های حسینی در مملکت بر پا نشود؛ اما هر سال پرشورتر از سنوات قبل، با قلم و قدم شاهد زنده نگه‌ داشتن این حماسه عظیم حسینی خواهیم بود.

مدرسی با اشاره به فعالیت‌های درخشان دانشگاه خلیج‌فارس عنوان کرد: دانشگاه خلیج‌فارس بعنوان دانشگاه مادر استان، اکنون برخی چهره‌های «یک درصد جهانی» در آن وجود دارد و در بین دانشگاه های ملی از حیث تعدد برنامه فرهنگی «مقام پنجم کشور» را از آن خود کرده‌ است؛ که ماحصل تلاش‌های مجموعه معاونت دانشجویی و فرهنگی، مدیر فرهنگی، تشکل‌ها و کانون های فرهنگی است.

وی اضافه کرد: ما امروز خرسندیم که دانشجویانی همچون آقای «دانیال زارع» در کانون ادبی دانشگاه حضور دارند؛ در سال گذشته نیز با همت اساتید و دانشجویان، برنامه‌هایی فرهنگی شاخصی چون «بزرگداشت فردوسی، بزرگداشت خیام و بزرگداشت روز خلیج فارس» با حضور مهمانانی در سطح بین‌الملل و سایر دانشگاه های ایران، شاهد بودیم.

رییس دانشگاه خلیج فارس خاطرنشان کرد: به تازگی بر اساس اعلام نتیجه رتبه‌بندی بین المللی «تایمز»، دانشگاه خلیج فارس بوشهر از حیث «رتبه‌های علمی » ارتقای قابل توجهی داشته که در بعضی از آیتم ‌ها رتبه «نخست کشوری» را به دست آورده است. مدرسی افزود: دانشگاه خلیج فارس در بین دانشگاه های جامع جوان کشور، از حیث «درآمد صنعتی» که حاصل عقد قراردادهای پژوهشی برای حل مشکل صنعت است، «رتبه یک کشوری» را اخذ کرده که نشان از «بلوغ » است؛ در واقع دانشگاه به جایگاهی رسیده که می‌تواند در حوزه های مختلفی نظیر خدمات شهری ، فنی مهندسی، صنعت و علوم انسانی و مدیریت گره گشایی کند.

#دبیر_جبهه_انقلاب_فرهنگی بوشهر گفت: واقعه عاشورا یک درام بود که بر دو پایه «احساس» و «معرفت» استوار است و درک واقعی از این‌دو، آنگونه که باید و شاید حاصل نشده است.

#حجت‌الاسلام‌والمسلمین_دهقان افزود: چه بسا واقعه عاشورا را شاعران نگه داشته‌اند؛ امام سجاد، امام باقر و امام صادق ( علیهم السلام )به شاعران صله می‌دادند که عاشورا را با زبان شعر، به شیفتگان حقیقت برسانند. وی با اشاره به جایگاه شعر در ترویج فرهنگ عاشورا افزود: ماهیت شعر چنان بود که به سرعت در بلاد اسلامی انتقال می‌یافت و جان‌ تشنگان وصال را سیراب می‌کرد.

حجت‌الاسلام دهقان خاطرنشان کرد: شاعران به جامعه نیاز ندارند بلکه جامعه به شاعران نیاز دارد. موید حرفم جلسه پربار «شاعران آیینی با مقام معظم رهبری» است که از میان اینهمه قشر، اهتمام خاصی به محفل با شعرا دارند و در این میان چه رسالت سنگینی بر دوش آنان گذاشته است.

#دبیر_کارگاه‌شعر‌_حوزه‌هنری‌بوشهر با اشاره به ادبیات عاشورایی گفت: ادبیات عاشورا، غنی‌ترین و حماسی‌ترین ذخایر فکری شیعی است و برخی از شاعران تمام شهرت خود را مدیون همین سرمایه معنوی هستند که برجسته‌ترین ایشان « محتشم کاشانی» است؛ او با سرایش ترکیب‌بند «باز این چه شورش است» امروزه قله‌نشین و دست نیافته‌ترین شاعر عاشورایی است.

#غلامرضا_ابراهیمی اظهار داشت: متاسفانه تا قرن سوم هجری، به خاطر اختناق حکومت‌های ظالم و رعب و ترس از جان، با وجود ارادت شاعران به سیدالشهدا ، ابداً یا شعری سروده نشده و یا بر سنت «تقیه» اشارات مستقیم به حادثه کربلا نشده است؛ ولی بـا آمـدن سـلسـله« آل‌بـویـه» به خاطر ارادت این دودمان بـه اهل‌بیت (ع)، سـیـاسـت کارگزاران به نفع شیعه رقم خورد و ادبیات عـاشـورا نـیـز فصل ممتازی را به خود اختصاص داد.

شاعر و منتقد بوشهری تصریح کرد: کـسایی مَروزی ، نخستین شاعری است که سوگ‌سروده او در رثای سیدالشّهدا به صورت مکتوب به ثبت رسیده و از اینروی او را «پرچمدار شعر عاشورایی» می‌دانند. هر چند شعر او از پختگی، ساختار و غنای مفهومی چندانی برخوردار نیست ؛اما به نوبه‌ی‌ خود به خاطر «خط‌شکنی‌‌ فکری» درخور تحسین است.

ابراهیمی ادامه داد: دوران صفویه بعنوان «عصر طلایی شعر شیعی» محسوب می‌شود که شاهد نمونه‌هایی ارزنده در شعر عاشورایی هستیم؛ تا جایی که در قرن دهم « محتشم کاشانی» شعر عاشورایی را به اوج خود رساند و پس از ایشان بادبان این کشتی با نام «عُمّان‌ سامانی» در دریای مواج عاشورا شناور است‌ . شاعر و پژوهشگر هم استانی اضافه کرد: در دوران معاصر نیز شاعرانی استخواندار چون سیدعلی موسوی گرمارودی با «خط خون» ، سیدحسن حسینی با شعر «راز رشید » و علیرضا قزوه با ترکیب بند زیبا و اثرگذار «کاروان نیزه» در این مسیر سرخ، خوش درخشیده‌اند.

در شب شعر «اشک‌سرخ» که با حضور دکتر مدرسی ( رئیس دانشگاه خلیج‌فارس)، دکتر دیندارلو ( معاون فرهنگی)، دکتر سیاوشی (مدیر مرکز کارآفرینی و نوآوری)، حجت‌الاسلام و المسلمین دهقان ( دبیر جبهه انقلاب فرهنگی)، جناب آقای پوربهی ( حراست حوزه هنری بوشهر) و صدا و سیمای استان بوشهر همراه بود،

#شاعران_آیینی‌استان‌بوشهر «دانیال زارع، مصعب‌ یحیایی، فاطمه میرزایی، تقیه زنگنه، سبحان زنگی، محمد مرادی، بهراد باغبانی‌نیک، سجاد ندومی، زهرا تعجب، عقیل ‌نجار، محمد ابراهیمی، حدیث زنگنه، محمد رحمانی، فتح‌الله خلیل‌نژاد، محمدصالح منصوری، الناز رشیدی و مریم شیخیونی» سروده‌های خود را درباره #عاشورا و #شهدای_حادثه_تروریستی_شاه‌چراغ قرائت کردند.

شایان ذکر اینکه #میزبانی شب شعر عاشورایی اشک سرخ را کانون ادبی دانشگاه خلیج‌فارس، مدیریت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه خلیج فارس ،حوزه هنری استان بوشهر و شرکت سرادل سی تو با همکاری «مجمع شعر جبهه انقلاب فرهنگی و کانون بسیج هنرمندان استان بوشهر» به عهده داشت.

در پایان #لوح‌یادبود و #هدایای‌فرهنگی به شاعران دلداده عاشورایی تقدیم شد.